Dit jaar is het Gouden Kalf voor beste Sound Design gegaan naar Evelien van der Molen. Evelien & team hebben voor de film Captain Nova alles uit de kast getrokken om een te gekke soundtrack te maken.

Omdat het voorgaande jaren ivm de pandemie niet lukte om een kalveren avond te organiseren leek het ons dit jaar een absolute must om de traditie weer op te pakken en met elkaar samen te komen om de winnende soundtrack te checken en te bespreken. De VCA nodigt jullie dan ook van harte uit om op donderdag 24 november naar West Side Studio te komen en te horen hoe de soundtrack van deze film tot stand is gekomen. Na afloop is er uiteraard nog een gezellige borrel.

 

Datum: 24 november
Deuren open: 19.00 uur
Event start om 19.30 tot ± 23.00 uur
Adres: West Side Studios, Archangelkade 15, Amsterdam

 

We horen graag of je komt, dus meld je ajb aan via deze link

 

Met verslagenheid hebben we kennis genomen van het overlijden van Tom Bijnen. Een gewaardeerde collega en een fijn mens. 

Tom studeerde in 2003 af aan de Nederlandse Filmacademie in de richting Sound Design. Hij werkte daarna als zelfstandig sound designer en mixer aan een groot aantal Nederlandse documentaire en fictie producties. Enkele recente titels: Bo (Joost van Ginkel, 2022), Turn your body to the sun (Aliona ven der Horst, 2021), The Photograph (Sherman de Jesus, 2021), Shadow Game (Eefje Blankevoort en Els van Driel, 2021), Doof kind (Alex de Ronde, 2017), They Call Me Babu (Sandra Beerends, 2019).  

Zijn sound design voor 4 Elements (Jiska Rickels, 2006) leverde hem een Gouden Kalf nominatie op. Met Kirsten (Mark Weistra) werd hij in 2015 genomineerd voor een EIFF Golden Wing. De Volkskrant schreeft over zijn werk voor Buladó (Eché Janga, 2020): "de beelden die Janga opdient blijven intrigeren, zeker in combinatie met de muziek en het uitmuntende sound design: zijn Curaçao is ruig en stoffig, een western-achtig landschap waar de wind hol overheen blaast. Hij geeft een kerkhof naast een bonkende fabriek een bijna surrealistische schoonheid." Tom had de quote op zijn website geplaatst. 

Tom was de afgelopen twintig jaar voor veel geluidsmensen veel meer dan een collega. Hij onderhield met veel van hen een nauw contact. Zijn dood komt als een donderslag bij heldere hemel. Hij zal enorm worden gemist. We wensen nabestaanden, collega's en vrienden veel sterkte toe. 

 

Leden en bestuur VCA

Peter Albrechtsen

De VCA is wederom co-host van een van de Talks in het Professionals programma op het Nederlands Film Festival. Dit jaar is onze gast de Deense sound designer en music supervisor Peter Albrechtsen.

Albrechtsen werd meerdere malen genomineerd voor de Motion Picture Sound Editors Golden Reel Award met zijn sound design voor onder meer The Killing of Two Lovers en The Territory. Zijn werk voor de documentaire The Cave leverde hem zelfs een Oscarnominatie op. Als sound effect recordist was hij betrokken bij Dunkirk en als music supervisor werkte hij nauw samen met wereldbekende artiesten als Antony and the Johnsons en Jóhann Jóhannsson.

Datum: zondag 25 september
Tijd: 19:30 - 21:40
Locatie: Stadsschouwburg - Blauwe Zaal
Taal: Engels

We mogen weer 40 gratis tickets voor deze NFF Talk weggeven aan VCA leden. Dus reserveer snel je ticket door ons een mailtje te sturen! Je ontvangt dan een actiecode waarmee je je ticket kunt claimen. 

Meer informatie: NFF Prof Talk : Peter Albrechtsen

Gaat dat horen! 

In de Nederlandstalige podcast-serie KLANKMAKERS gaan geluidsontwerpers Aline Bruijns en Lennart Kleinen in gesprek met toonaangevende vakgenoten die werkzaam zijn binnen zeer diverse werkvelden: Film, documentaire, televisie. Maar ook games, VR, geluidskunst, locatie-geluid, onderwijs en muziek.

Hoe vertellen zij een verhaal met hun geluid? Wat leren ze, en hoe werken ze? Wat is hun workflow, welk gereedschap gebruiken ze en hoe verloopt de samenwerking met hun opdrachtgevers en het publiek? 

Klankmakers hoopt een aanvulling te worden op de vele internationale podcasts die over sound design gaan. Door in gesprek te gaan met Nederlandstalige makers proberen we het perspectief lokaal te houden. We maken KLANKMAKERS voor vakgenoten, studenten en iedereen die geïnteresseerd is in geluid en verhalen.

De eerste twee afleveringen staan online. Met Danny van Spreeuwel praten we over mixage, de natuurdocumentaire Silence of the Tides (nominatie Gouden Kalf sound design 2021), workflows, sound design en Dolby Atmos. In aflevering twee spreken we Herman Pieëte over De Slag om de Schelde en de uitdagingen van zo’n mega project. Coming up: Eelco Bakker, Jelmer Althuis, Gaby de Haan en Ronnie van der Veer. Heb je ideeën voor de podcast? Een interessante gast of een onderwerp waar je meer over zou willen weten? Neem contact op met de redactie!

Je vindt de Klankmakers podcast op Spotify, Apple-Podcast, PocketCasts, PodcastAddict en via de site klankmakers.nl

 

Klankmakers wordt mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Constructief Audio. 

We organiseren een zomerborrel! Leden en potentiele leden zijn van harte welkom. We zien jullie graag vrijdag 8 juli van 18:00 tot 20:00 uur (met uitloop) in de Tolhuistuin.

Laat graag even weten of je erbij bent ivm de reservering middels een e-mail aan info@geluidsmensen.nl

VRIJDAG 8 JULI: VCA ZOMERBORREL

18:00 - 20:00 Borrel

Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam
Bij mooi weer kunnen we in de tuin terecht, bij minder mooi weer is de borrel binnen in het restaurant aan de grote bar. We laten van te voren nog weten wat het wordt!

Goed om te weten:
De ingang van de tuin van de Tolhuistuin is aan de Tolhuisweg
De ingang van het restaurant is aan de IJpromenade